Din guide till alla vacciner

Denguefeber

Mellan 100-400 miljoner människor smittas av denguefeber varje år. Bara det är en stark orsak till att vaccinera sig. Sjukdomen är inte aktiv i Sverige, utan finns främst i tropikerna och subtropiska områden med mycket värme och fukt. Sjukdomen smittar med myggor, vilket innebär att det endast krävs ett litet myggbett för att du ska bli drabbad.

Denguefeber visar sig ofta som en mycket kraftig influensa, men vill det sig illa kan den som är drabbad utveckla dengue shock syndrome eller dengueblödarfeber. Om det sistnämnda har utvecklats är komplikationerna ofta mycket svåra. Det är mycket viktigt att söka läkarvård så snabbt som möjligt om du har blivit drabbad och får symptom som plötslig feber och huvudvärk, hudutslag och smärta bakom öronen. Om infektionen behandlas snabbt är dödligheten mindre än 1 %. Om du däremot inte får behandling ligger dödligheten på hela 20 %.

Ingår vaccination mot denguefeber i det allmänna vaccinationsprogrammet?

I Sverige är denguefeber ingen vanligt förekommande sjukdom. Därför finns det heller inte vaccin mot denguefeber i det allmänna vaccinationsprogrammet. Är det så att du vill vaccinera dig mot sjukdomen, t.ex. inför en utlandsresa, behöver du således vända dig till en vaccinationsklinik eller till din vårdcentral.

Intervall och doser av vaccin

Eftersom vaccinationen inte ingår i det statliga programmet måste du själv boka tid för vaccination hos en läkare. Idag är den endast vaccinet Qdenga som används och som ges med en injektion i överarmen. För att du ska få ett fullgott skydd är det viktigt att du får två doser av vaccinet. Se till att du eller ditt barn vaccinerar sig i mycket god tid inför avresa. De två doserna ska ges med tre månaders intervall och ger ett bra skydd i fem år.

När bör man vaccinera sig mot denguefeber?

Om du planerar att resa utomlands till tropiska länder bör du alltid vaccinera dig mot denguefeber. Det gäller bland annat länder som ligger i Latinamerika och Sydostasien, men också i västra Stillahavsområdet. Det är dock inte de enda länder och kontinenter som är drabbade, utan även i Afrika, östra Medelhavet och i många delar av Asien finns det risk för smitta.